Annons
En liten dos mindfulness

Bokanmälan: En liten dos mindfulness

Åsa Nilsonne är inte bara deckarförfattare och professor i medicinsk psykologi vid Karolinska Institutet. Hon är dessutom en av Sveriges ledande förespråkare för mindfulness. Begreppet – importerat via USA – är hämtat från buddismens mångtusenåriga traditioner av fokus på medveten närvaro. Det har på senare år fått stort genomslag inom både neurovetenskap och vissa former av psykoterapi.

Boken Mindfulness i hjärnan är ett försök att visa hur uppmärksamhet och andra mentala fenomen som ingår i det som kallas mindfulness hänger samman med biologiska processer i huvudet.

Tyvärr blir resultatet lite tunt. Jag hade hoppats att få läsa mycket mer om den relevanta hjärnforskningen, till exempel om vad bilder från olika hjärnkameror kan – eller inte kan – säga om fenomenet mindfulness. Man får trösta sig med att en femtedel av boken består av litteraturhänvisningar och lästips med kommentarer från författaren. Och som alltid skriver Nilsonne med entusiasm och lätthet.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar