Annons

Dåliga chefer är en hälsorisk

En chef som upplevs som dålig ökar såväl sjukfrånvaron som risken för exempelvis hjärtinfarkt. Det visar en doktorsavhandling vid Karolinska Institutet som bygger på data från nära 20000 personer i fem länder i Europa, inklusive Sverige. Personerna fick rapportera om sin hälsa och sjukfrånvaro, samt hur de upplever ledningen på sina arbetsplatser.

Resultaten visar även en länge kvardröjande effekt. För män ökade risken för hjärtinfarkt med hela 25 procent för den som varit missnöjd med sin chef, och denna risk kvarstod i tio år efter att den negativa situationen ändrats.

Forskarna har kontrollerat för tänkbara alternativa orsaker, men inte hittat några.

– Det finns ett samband mellan hur anställda upplever sina chefer och hur de mår psykiskt och fysiskt, inte bara under den tid som de arbetar tillsammans med chefen i fråga, utan även senare i livet, säger Anna Nyberg, forskare vid Institutionen för folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Då måste väl sjukfrånvaron i landet vara ett direkt kvalitetsmått på cheferna? eller....

Absolut!!!

Lägg till kommentar