Annons
Kilimanjaros glaciärer borta år 2033.

Sluttande plan. Isen på Kilimanjaro tinar bort.

Bild: 
PNAS

Kilimanjaros glaciärer borta år 2033

På mindre än ett sekel har den istäckta ytan på Kilimanjaro i Tanzania minskat till en sjättedel. Om utvecklingen fortsätter som hittills kommer all is på Afrikas högsta berg att vara borta någon gång mellan år 2022 och 2033. Det rapporterar amerikanska forskare som analyserat fotografier och borrkärnor från Kilimanjaros isvidder.

Högre temperatur, torrare luft och färre moln är de viktigaste orsakerna till att isen försvinner, skriver forskarna i tidskriften PNAS.

Borrkärnorna visar att isen är minst 11 700 år gammal. Den har bland annat överlevt en utbredd torka som började för cirka 4 200 år sedan och varade i tre sekler.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

TA bort den här löngnen är du snäll.
Den har redan blivit genomskådad av alla forskare.

Felet som hamnade i IPCC:s rapport avsåg inte Kilimanjaro utan Himalaja. För Kilimanjaro gäller fortfarande att glaciärerna lär försvinna före år 2050. Men i Himalaja hade IPCC:s rapport fel med flera hundra år.

Lägg till kommentar