Annons
Annons

Lärorikt om det vi inte vet

Bokanmälan: Lärorikt om det vi inte vet

Publicerad:

2010-02-08

Den amerikanske författaren, fysikern och journalisten Michael Brooks betraktar tre Nobelpristagare som utan framgång försöker öppna en märkligt konstruerad hissdörr. Varje vetenskapligt paradigmskifte föregås av en kris, citerar han stillsamt filosofen och vetenskapshistorikern Thomas Kuhn, då verkligheten inte längre går att förklara med rådande teorier.

Därifrån går hans tankar till hur vetenskapen på motsvarande sätt brottas med att förstå mer eller mindre vardagsnära saker som universum, livet, döden, placeboeffekten – och huruvida naturkonstanter verkligen är konstanta. Det blir en fascinerande vetenskapshistorisk genomgång av hur nya upptäckter och teorier först mottagits med skepsis, för att sedan slå igenom och för alltid förändra vår världsbild.

När Brooks tar steget över till dagens diskussioner om till exempel mörk materia, nervsystemets funktion och varför det finns sexuell reproduktion tenderar han ibland att för dramaturgins skull ge lite extra tyngd åt avvikande teorier. Men det uppvägs av den kritiskt objektiva grundtonen – och att Brooks är en mycket kunnig och underhållande berättare.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

Anmäl dig till vårt kostnadsfria veckobrev med ett urval av de senaste nyheterna.

.

1

Kommentarer

Jörn Spolander skriver bl.a följande " ....tenderar han ibland att för dramaturgins skull ge lite extra tyngd åt avvikande teorier. Men det uppvägs av den kritiskt objektiva grundtonen.."
Vad är det för "fel" att ta upp konkurrerande hypoteser? Man blir så utomordentligt trött på personer som endast kan acceptera en hypotes åtgången. Kan någon tippsa mig om en bok som i första hand tar upp experiment som inte givit kalkylerat resultat, alla olösta gåtor i fysiken och alla avvikande hypoteser. Jaqg köper den direkt.
Jag tror inte det finns någon Higgspartikel och hittas ingen under de närmsta åren är det bara att skrota fysikens standardmodell. Då kommer det att bli mycket intressant med avikande teorier