Annons

Lugnande om mobilen

Annons

Publicerad:

2010-02-07

Svenska, norska, fin­ländska och danska forskare har studerat förekomsten av två typer av hjärntumörer mellan 1974 och 2003, då sammanlagt närmare 60000 personer fick någon av de två cancerformerna i de fyra nordiska länderna.

Forskarna har inte kun­nat se någon ökad före­komst av dessa tumör­former efter det att mobil­telefonerandet sköt i höjden i mitten av 1990-talet.

– Risken verkar inte vara förhöjd efter kort tid, alltså fem till tio år, men det utesluter inte att det kan finnas en risk på längre sikt, säger Maria Feychting, professor i miljömedicin vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien.

Forskarna är inte förvånade över resultaten.

– De flesta studier som har gjorts runt om i världen har inte hittat någon ökad risk, och det finns heller inga kända mekanismer för hur telefonerna skulle kunna påverka uppkomsten av tumörer, säger Maria Feychting.

Studien publiceras i Journal of the National Cancer Institute.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Som jag, fick en hjärntumör i hjärn-hinnan 2001.Och i min släkt som är t.x.e 52 kusiner och ingen har haft något liknande, i släkt i släkten bara jag.Jag var flitig användare av mobil (tegel-stensmodellen)innan kan det vara orsaken jag har hört att dom gammla modellerna gav mycket mera stråling.