Annons

Robotbyxa ger starka ben

Människor med nerv- och hjärnskador kan få hjälp att gå igen.

Annons

Publicerad:

2010-02-08

Det handlar om en robotdräkt som sitter som ett ytterskelett på kroppen. En platta på benet känner av signaler i lårmuskulaturen, vilket aktiverar robotens motorer. På så vis kan personer med liten muskelstyrka eller svag nervsignalering återfå kontroll över sina ben.

Att benen åter kan röra sig innebär även att återkopplande känselnervbanor till hjärnan aktiveras. Resultatet blir att nervbanorna både till och från benens muskler stimuleras och kan tränas upp, trots att musklerna är för svaga för att på egen hand genomföra rörelserna.

Vid en demonstration på Danderyds sjukhus berättade Yoshiyuki Sankai, som har utvecklat dräkten i Japan, att den har hjälpt polioskadade och parkinsonsjuka patienter att gå. En av patienterna var en 46-årig man som inte hade kunnat använda sitt vänstra ben sedan han vid elva månaders ålder fick polio.

– Efter en kort tids träning lärde han sig kontrollera benet och kunde gå för första gången på 45 år, säger Yoshiyiki Sankai.

Danderyds sjukhus ska nu börja använda robotdräkten för att rehabilitera stroke- och poliopatienter.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

En verkligt välkommen nyhet!.En god vän till mig,som har Parkinsson sjukdom,(bosatt i Finland) blev mycket intresserad och önskar mer uppgifter om Robotbyxan.

hey, mitt barn barn föddes med ryggmärisbråk och missbildning i rygggraden altså L2 kotan är sist efter detta har han inga mer kotor han kan inte gå men ålar och kan hoppa på sin rullstol,elrulle och går på vanlig skola han är 6 år och är duktig i skolan men hans vänner alla kan gå och han fragar när kan han gå som andra han har en stå stol också som han kan stå när han bakar osv men skolan vill inte använda detta synd så om Robotbyxan hälper honom mina förhopnigar uppfyls min förstabarn barn Richisan 9år har tänkt sig att tillverka en råbot som skulle hälpa hans kusin men nu bli jag glad att detta finns. Tack! Meli