Annons

Vår närmaste galax är kannibal

Kannibalgalaxen Centaurus A. Överst i synligt ljus, under i infrarött ljus.

Bild: 
ESO/Y.Beletsky

Vår närmaste galax är kannibal

Nya mätningar avslöjar slukade stjärnor.

Annons

Med hjälp av ett specialbyggt instrument som ser i infrarött har astronomer vid Europeiska sydobservatoriet i Chile lyckas kika in bakom moln av gas och stoft i den elliptiska jättegalaxen Centaurus A. Där i galaxens inre uppenbarar sig ett hopsnurrat pärlband av stjärnor. Förmodligen formades stjärnorna ur rester av en mindre spiralgalax som Centaurus A slukade någon gång för mellan 200 och 700 miljoner år sedan.

Centaurus A är en av våra närmaste grannar, bara 11 miljoner ljusår bort, och ett av de mest studerade objekten på södra himlavalvet. Dess lyster kommer bland annat från stoftet som ligger kvar i mitten sedan den senaste munsbiten försvann.

Att galaxer flyter ihop med varandra är inte ovanligt, utan är den bästa förklaringen till att rymdens gigantiska stjärnsystem uppstår.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Felaktig rubrik! Centaurus A är inte vår narmaste granne på långa vägar. Bland de mer kända galaxerna är Magellanska Molnen är det närmast belägna galaxparet: 170 tusen resp 200 tusen ljusår. Andromedagalaxen är en annan känd närbelägen galax, 2,7 miljoner ljusår bort. Annars finns än mindre galaxer - dvärggalaxerna - som tex Canis Major Dwarf Galaxy, som är närmast oss (25 tusen ljusår).