Annons
Lukten avslöjar bokens kvalitet

Gulnad läsning. Sönderfallande böcker avger doftämnen som går att mäta med ny metod.

Bild: 
Wikimedia Commons

Lukten avslöjar bokens kvalitet

Författare: 

Publicerad:

2010-02-08

Doften av en gammal bok innehåller mängder av information om nedbrytningsprocesser i papper, limning och pärmar. Nu har analytiska kemister i Storbritannien och Slovenien utvecklat ett sätt att uppskatta hur långt nedbrytningen har gått genom att mäta halterna av olika doftämnen. Fördelen framför traditionella metoder är att analyserna inte kräver någon provtagning som skadar boken.

Forskarna analyserade dofter från 72 prover av papper tillverkat under de senaste tvåhundra åren med en metod som kallas GC/MS. Halterna av femton flyktiga organiska ämnen visade sig ha ett tydligt samband med papperets återstående livslängd, enligt en rapport i tidskriften Analytical Chemistry.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar