Annons
Vår närmaste galax är kannibal

Kannibalgalaxen Centaurus A. Överst i synligt ljus, under i infrarött ljus.

Bild: 
ESO/Y.Beletsky

Vår närmaste galax är kannibal

Nya mätningar avslöjar slukade stjärnor.

Med hjälp av ett specialbyggt instrument som ser i infrarött har astronomer vid Europeiska sydobservatoriet i Chile lyckas kika in bakom moln av gas och stoft i den elliptiska jättegalaxen Centaurus A. Där i galaxens inre uppenbarar sig ett hopsnurrat pärlband av stjärnor. Förmodligen formades stjärnorna ur rester av en mindre spiralgalax som Centaurus A slukade någon gång för mellan 200 och 700 miljoner år sedan.

Centaurus A är en av våra närmaste grannar, bara 11 miljoner ljusår bort, och ett av de mest studerade objekten på södra himlavalvet. Dess lyster kommer bland annat från stoftet som ligger kvar i mitten sedan den senaste munsbiten försvann.

Att galaxer flyter ihop med varandra är inte ovanligt, utan är den bästa förklaringen till att rymdens gigantiska stjärnsystem uppstår.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Felaktig rubrik! Centaurus A är inte vår narmaste granne på långa vägar. Bland de mer kända galaxerna är Magellanska Molnen är det närmast belägna galaxparet: 170 tusen resp 200 tusen ljusår. Andromedagalaxen är en annan känd närbelägen galax, 2,7 miljoner ljusår bort. Annars finns än mindre galaxer - dvärggalaxerna - som tex Canis Major Dwarf Galaxy, som är närmast oss (25 tusen ljusår).

Lägg till kommentar