Annons

Väl avvägt om plågsamma händelser

Bokanmälan: Väl avvägt om plågsamma händelser

Annons

Publicerad:

2010-03-23

Detta är tveklöst en av 2009 års absolut bästa fackböcker, inte för att den skildrar spännande händelser (vilket den verkligen gör) utan för att den förmedlar djup insikt om hur människor fungerar och vad de är kapabla till. Radio- och tv-journalisten Elisabeth Åsbrink vrider och vänder på sambanden mellan teaterpjäsen Sju tre av Lars Norén och morden i Malexander. Hon närmar sig det smärtfyllda ämnet med genuin nyfikenhet och stor respekt för alla inblandade. Hennes välskrivna och dramaturgiskt väl upplagda berättelse visar hur goda intentioner, idolisering och naivitet kan följas av katastrof och död.

Den som börjat läsa har svårt att sluta, och det lågmälda tonfallet gör det lättare att ta till sig det svåra. Åsbrink blandar då och nu osökt och utsökt, och hennes sätt att skapa en sammanhängande väv känns tillförlitligt. Helt naturligt att boken var Augustnominerad i höstas.

Litteraturhänvisningar

Smärtpunkten

Åsbrink, Elisabeth
Natur & Kultur

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.