Annons

Dinosaurier visar färg

Snygg svans. Sinosauropteryx hade rostbruna ränder på svansen.

Bild: 
Jim Robins

Dinosaurier visar färg

Annons

Den lilla rovdinosaurien Sinosauropteryx hade rostbruna ränder på svansen. Den slutsatsen drar forskare som med svepelektronmikroskop studerat mer än 100 miljoner år gamla fossila fjädrar från Kina.

Bilderna avslöjar två typer av så kallade melanosomer i fjädrarna: avlånga och runda. Båda typerna finns i dag hos en lång rad djur. Avlånga melanosomer ger zebran dess svarta ränder. De runda är vanliga hos rödhåriga människor.

Melanosomerna finns inuti celler och innehåller pigmentet melanin. De är tillräckligt stabila för att bevaras som fossil. Men utdöda dinosaurier och fåglar kan förstås också haft andra färger som inte lämnat några spår.

De nya rönen tyder på att granna fjädrar kan ha fungerat som ornament för att locka till sig en partner långt innan de utvecklades till hjälpmedel för att flyga.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.