Annons
Sarajevos belägring

Bokanmälan: Sarajevos belägring

Författare: 

Publicerad:

2010-03-23

"Vad är skillnaden mellan Sarajevo och Auschwitz? Det fanns ingen gas i Sarajevo!" Humor kan vara ett sätt att hantera kriser, och under åren 1992 till 1995 då belägringen av Sarajevo varade florerade många liknande historier. Uppsalaantropologen Ivana Macek var i staden under belägringen. Hon intervjuade folk, lyssnade till vad de pratade om och undersökte hur vardag, äktenskap, grannsämja och identitet präglades av omständigheterna. Hur skapade människor normalitet och mening i kaoset?

Ivana Macek intresserade sig även för en rätt okänd aspekt av livet i Sarajevo under belägringen: den snabba omställning som skedde från planekonomi till den råaste krigskapitalism. Även detta präglade människornas vardag, fast mer indirekt än granatbeskjutning och krypskyttar.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar