Annons
Boven bakom gåtfulla sömnattacker upptäckt

Grön angripare. De nyupptäckta antikropparna (gröna) attackerar nervceller som styr sömn och vakenhet (röda).

Bild: 
Laurence Bayer

Boven bakom gåtfulla sömnattacker upptäckt

Ny studie visar hur immunförsvaret förstör kroppens reglering av sömn och vakenhet.

Patienter med narkolepsi – som utan kontroll plötsligt kan falla i sömn – saknar de nervceller i hjärnan som producerar ämnet orexin. Det är en så kallad neuropeptid som reglerar sömn och vakenhet.

Nu har en grupp schweiziska och franska forskare kommit fram till att bristen beror på att nervcellerna angrips av speciella antikroppar. Detta bekräftar den rådande men hittills obevisade teorin att sjukdomen är autoimmun.

Forskarna lyckades till att börja med identifiera antikroppen, döpt till trib-2-specifik, hos genmodifierade möss. Därefter kunde de utveckla ett test för att upptäcka den i blod och ryggmärgsvätska hos människor.

Forskarna undersökte sedan 143 personer med narkolepsi, som de jämförde med en frisk kontrollgrupp. Halten trib-2-specifika antikroppar var kraftigt förhöjd hos narkolepsipatienterna jämfört med kontrollgruppen.

– Förhoppningsvis kan det här leda till en möjlighet att behandla sjukdomen. Vi har gjort lyckade försök att dämpa immunförsvaret hos ett antal patienter, och nu vet vi att det är rätt väg att gå. Men det måste ske mycket snabbt, innan nervcellerna hunnit förstöras helt, säger Mehdi Tafti, forskare vid Université de Lausanne i Schweiz och ansvarig för forskningsprojektet.

Studien publiceras i The Journal of Clinical Investigation.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Hej

Min man har narkolepsi äter max dos av anfetamin har gjort i många år. skulle det vara försent att hjälpa honom? Har haft narkolepsi sen han gick i åttan.fick diagnos vid 30.
Mvh Anette Rosberg

Lägg till kommentar