Annons
Ett dolt bergsmassiv under isen.v

Gömt berg. Under Antarktis kilometertjocka is ligger de gåtfulla Gamburtsevbergen. Radarbilden täcker ett område på 200 x 700 km.

Bild: 
Michael Studinger/LDEO

Ett dolt bergsmassiv under isen

Antarktis märkliga bergslandskap undersöks med radar.

Författare: 

Publicerad:

2010-03-23

Under den tjocka isen på Antarktis gömmer sig Gamburtsevbergen, ett drygt 120 000 kvadratkilometer stort bergsmassiv som liknar Alperna. De högsta topparna är över 2 500 meter. I dalarna verkar vatten flyta i sjöar och bäckar. Det avslöjar en ny karta över området.

Bergsmassivet ligger på Östantarktis och är täckt av flera tusen meter is. Med radarutrustade flygplan kunde forskarna se igenom istäcket och återskapa det gåtfulla landskapet.

Gamburtsevbergen upptäcktes av en rysk Antarktisexpedition 1958 och har alltsedan dess väckt många frågor som fortfarande är obesvarade. Hur gamla är bergen? Att topparna ser ut att vara ganska opåverkade av väder och vind pekar mot en relativt ung ålder, kanske bara 50 miljoner år. Andra tecken däremot, som mineraldatering, tyder snarare på en födelse för 500 miljoner år sedan. Men hur kommer det sig i så fall att erosionen inte har nött ner de vassa topparna? Och hur bildades egentligen dessa berg? Den internationella forskargruppen som tittar under istäcket hoppas också kunna lista ut hur det gick till när isen och kylan bredde ut sig över jordens fortfarande minst kända kontinent.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar