Annons

Fryser vatten med värme

Ny upptäckt gör det möjligt att styra isbildning med elektrisk laddning.

Författare: 

Publicerad:

2010-03-23

Det är sedan länge känt att vatten kan hållas flytande ända ner till minus 40 grader Celsius. Det kallas då för superkylt. Nu har forskare vid Weizmann-institutet i Rehovot, Israel, upptäckt att fryspunkten kan finjusteras om man ändrar laddningen på den yta som vattnet ligger på.

Positivt laddade ytor underlättar för superkylt vatten att frysa, medan negativt laddade ytor sänker frystemperaturen ytterligare. Ytorna måste vara gjorda av så kallat pyroelektriskt material, som laddas med hjälp av värme. Det innebär med andra ord att superkylt vatten fryser samtidigt som ytan det ligger på värms upp.

Möjligheten att kontrollera vattnets fryspunkt kan få betydelse vid nedfrysning av celler och vävnader, för att skydda grödor från att frysa och för att skapa konstgjorda moln och göra snö.

Forskaren David Ehre och hans kolleger presenterar sina resultat i tidskriften Science.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

"Möjligheten att kontrollera vattnets fryspunkt kan få betydelse vid nedfrysning av celler och vävnader"

Om man utsätter något annat för detta minus 40C gradiga vattnet så fryser väl det genast om de inte är behandlat på samma sätt som vattnet, och bildar kristaller i vävnad och celller?

Lägg till kommentar