Annons

Bakteriesprej mot onda öron

Dränering. Rinnande öroninflammation behandlas i dag med ett plaströr genom trumhinnan.

Bild: 
Science photo library

Bakteriesprej mot onda öron

Vätskande öroninflammation kan behandlas med bakterielösning i stället för operation.

Annons

Långvarig och rinnande öroninflammation drabbar 10 000 barn per år, främst förskolebarn, och kan leda till dövhet. I dag behandlas tillståndet med ett dränerande plaströr genom trumhinnan. Men det kan bli möjligt att i stället spreja in en bakterielösning i näsan. Det framgår av en doktorsavhandling vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet som nyligen presenterades av specialistläkaren Susann Skovbjerg.

Bakterierna som används är en form av streptokocker som normalt lever i munhålan. Tre grupper av barn med så kallad sekretorisk inflammation i mellanörat fick under tio dagar sprejbehandling med antingen streptokocker, laktobaciller eller saltlösning (placebo). Nästan 40 procent av barnen som behandlades med streptokocker blev bättre i öronen, jämfört med 5 procent i laktobacillgruppen och 1 procent i placebogruppen.

Den läkande effekten kan bero på att immunförsvaret stimuleras på ett effektivt sätt, men den exakta mekanismen är inte utredd ännu.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.