Annons

Ett svenskt naturarv

Bokanmälan: Ett svenskt naturarv

Annons

Publicerad:

2010-05-04

För 101 år sedan invigdes Sveriges nio första nationalparker, vilka också var Europas första. I dag finns 29, och naturfotografen Claes Grundsten har besökt dem alla vid olika årstider och väderförhållanden.

Resultatet är en praktbok där fotot är i världsklass och med precis lagom mycket text till varje park. Grundsten faller inte i fällan att enbart leverera vackra vykortsbilder – men sådana finns också – utan tar ut svängarna med exempelvis många närbilder på trädstammar och åtskilligt med öppet vatten. Genom att fotografera i gryning och skymning och att vara på rätt plats vid rätt tid är Claes Grundsten, som F&F tidigare noterat, en mästare på att hitta överrumplande färger i naturen. Några bilder har rentav blivit lite väl färgmättade i tryckpressen, men det är en randanmärkning.

Litteraturhänvisningar

Sveriges nationalparker

Grundsten, Claes
Max Ström

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.