Annons

Förstadier till liv i Orion

Toppar. Högt utslag på kurvan motsvarar de olika molekyler i Orionnebulosan som kan bilda livets byggstenar.

Bild: 
ESA/NASA/Jpl-Ca Ltech

Förstadier till liv i Orion

Annons

Vatten och flera organiska molekyler har nyligen upptäckts i Orionnebulosan, där många nya stjärnor bildas. Orionnebulosan är känd som en av rymden mest produktiva kemiska fabriker. Av alla stjärnbildningsområden ligger den närmast oss, 1 340 ljusår bort.

Astronomerna har bland annat funnit koldioxid, formaldehyd, metanol, vätecyanid, svaveloxid och svaveldioxid. Det är ämnen som så småningom kan bygga upp livgivande material, men än så länge vet ingen exakt hur det går till.

Upptäckten har gjorts med Herschelteleskopet, som sedan ett år ligger i omloppsbana runt jorden och registrerar infraröd strålning från rymden. De infraröda strålarna är omöjliga att se från jorden, eftersom de absorberas av vattenånga i atmosfären.

Upptäckten av organiska molekyler i Orion är ett steg i sökandet efter liv i rymden.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.