Annons

Avrättade vikingar

Massgraven i Dorset är ett mycket ovanligt fynd.

Bild: 
Oxford archaeology

Avrättade vikingar

Annons

Femtioen halshuggna vikingar har hittats i samband med ett vägbygge nära badorten Weymouth i södra Storbritannien. Offren är tonåringar och unga män som ska ha levt mellan 910 och 1030.

Isotoper i tänder från tio skelett visar att männen nog härstammar från olika delar av Skandinavien. En man verkar till och med komma från ett område norr om polcirkeln. Proven visar bland annat på en proteinrik diet, vilket stämmer med svenska utgrävningar från samma tid.

Arkeologerna tror att det rör sig om regelrätta avrättningar eftersom varken kläder eller ägodelar fanns i massgraven. Skeletten har också märken av brutala hugg.

Vid den här tiden härjades de brittiska öarna av vikingatåg. Anglosaxarna pressades slutligen tillbaka, och den danske kungen tog över deras rike.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.