Annons

Spännande om mellankrigstiden

Bokanmälan: Spännande om mellankrigstiden

Yvonne Hirdman, professor i historia vid Stockholms universitet, har skrivit en spännande bok om sin mor. Det är verkligen en europeisk historia, som undertiteln säger.

Annons

Publicerad:

2010-11-22

Yvonne Hirdman letar sig fram genom sin släkts historia, genom världskrig, i 1920-talets Berlin, i terrorns Sovjetunionen, för att så småningom landa i Hökarängen.

Författaren letar i gamla brev och dagböcker, talar med äldre släktingar och kommunicerar med forskare och specialister – och fyller sedan på med sina egna frågor och tankar. Och emot det sista kan man som en randanmärkning påpeka att "kanske", "troligen" och "förmodligen" förekommer väldigt ofta. Kanske lite för ofta för oss som vill veta mer säkert, och sedan komplettera med egna funderingar och fantasier – det behöver inte alltid författaren göra.

Litteraturhänvisningar

Den röda grevinnan

Hirdman, Yvonne
Ordfront

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.