Annons
Annons

Mammografi i rosa

Tydlig. Tumören och dess kärl framträder i rosa men nya tekniken.

Bild: 
Mats Danielsson

Mammografi i rosa

En ny metod gör det lättare att se brösttumörer när läkaren är osäker. Genom att spruta in kontrastvätska med jod i bröstet framträder tumörvävnaden och de kärl som försörjer den med blod.

– Tekniken skulle också kunna användas för att se om kärlstrypande läkemedel fungerar eller inte, säger Mats Danielsson, professor i medicinsk strålteknik vid Kungliga Tekniska högskolan.

För att få fram dessa bilder krävs dock ny mammografi-utrustning. Med en sådan går det också att vid vanlig undersökning, utan kontrastvätska, få fram färgbilder av tumörer, dock inte lika skarpa. Tanken är att redan i screeningen fånga upp en del av de tumörer som slinker igenom – i dag så många som en tredjedel. Utrustningen kommer att utvärderas i kliniska försök vid sjukhus i Florens och Cambridge.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

Anmäl dig till vårt kostnadsfria veckobrev med ett urval av de senaste nyheterna.

.