Pappaledighet ökar mammans inkomst

Särskilt om han är hemma på icke-semestertid.
Publicerad

Föräldraledighet är dåligt för både framtida karriär och lön, har forskningen visat tidigare (däremot innebär föräldraskapet i sig ett karriärlyft för pappan). Men en ny studie visar att pappor som är hemma ökar mammans framtida inkomst. Det kan handla om löneökning, men gäller främst mammans inkomstutveckling beroende på i vilken utsträckning hon arbetar heltid eller deltid. För varje månad som pappan är föräldraledig ökar mammans framtida lön med nära 7 procent, enligt rapporten.

– Det handlar kanske om att pappaledigheten ökar delaktigheten i hemmet, och att mamman inte behöver gå ner i arbetstid, säger Elly-Ann Johansson, nationalekonom vid Uppsala universitet.

Effekten är dessutom starkast om pappan är hemma under terminerna, det vill säga inte under sommaren.

– Förmodligen är ju även mamman ledig också på sommaren, varför pappan i så fall kanske använder föräldradagarna som extra semester. Men är han hemma helt på egen hand med barnen under höst, vinter och vår, så ökar mammans framtida inkomst ännu mer, säger Elly-Ann Johansson.

Studien är utförd vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering och bygger på 17 000 familjer som fått barn på 1990-talet och i början av 2000-talet. Sedan dess har pappornas uttag av föräldradagar ökat.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor