Annons

Rensade luften i klimatdebatten

Phil Jones, chef för Climate Research Unit, vittnar i brittiska parlamentet.

Bild: 
Pa Wire

Rensade luften i klimatdebatten

Annons

Den brittiska parlamentsutredningen rentvår klimatprofessorn Phil Jones som i höstas anklagades för fusk. Han blev huvudperson i det så kallade Climategate som utbröt kort före öppnandet av det stora klimatmötet i Köpenhamn. Då publicerade okända hackare över tusen e-postbrev från servern vid University of East Anglia. Där samlas temperaturmätningar från hela världen och bildar grunden för klimatmodeller. Enligt klimatskeptiker skulle breven avslöja att forskarna förvrängt data för att bevisa att människans utsläpp av växthusgaser ligger bakom uppvärmningen av klimatet.

Utredningen fann dock inga bevis på fusk. Däremot kritiserar den klimatforskarna för att hålla inne med sina data som i stället bör göras allmänt tillgängliga, menar utredarna. Samtidigt uttrycker de sitt stöd för Phil Jones som länge varit måltavla för attacker från klimatskeptikerna.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Märkligt att beskriva det som om Phil Jones skulle vara utsatt för attack. Istället är det ju de klimatrealistiska forskarna som konsekvent har motarbetats och fått sina medel indragna om de inte anpassat sig efter det politiskt korrekta. Det som Phil Jones och andra sysslat med är ren bluffvetenskap.