Annons
Att hålla till höger inte alltid rätt

Promenadstockning. De röda går åt höger och de blå åt vänster (a). Alla väjer till höger. Efter ett tag börjar det stocka sig (b). I c blir det totalt stopp.

Bild: 
Seung-Ki Baek

Att hålla till höger inte alltid rätt

Stockning på trottoaren går att undvika om vi bryter lagom ofta mot regeln att väja åt höger.

Att enkla regler inte är det bästa för framkomligheten i trängsel och trafikstockningar har fysiker vid Umeå universitet visat. I datorsimuleringar har de låtit objekt röra sig från slumpvisa utgångspunkter på en bred gata, hälften åt vardera hållet. Precis som fotgängare var det en viss sannolikhet att de stannade för att knyta skosnören eller titta i skyltfönster. För att undvika krockar väjde de åt höger. Simuleringarna visade dock att risken för trafikstockning var som minst om runt 40 procent av trafikanterna bröt den regeln.

– Tvärtemot vad man skulle tro, säger Petter Minnhagen. Att väja åt höger sitter i ryggmärgen på varje fotgängare. Ofta blir vi väldigt irriterade på dem som inte gör det. Men frågan är alltså om det är så fel att göra fel i en besvärlig trafiksituation.

Slutsatsen är att vi har en övertro på enkla regler för hur man ska bete sig i komplexa situationer, menar Petter Minnhagen som dock varnar för att försöka tillämpa resultatet i biltrafiken. Brott mot trafikreglerna kan leda till allvarliga olyckor och förseningar.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)