Annons

Diplomati på hög nivå

Författare: 

Publicerad:

2010-06-07

Hur högt är världens högsta berg Mount Everest? Tills nyligen berodde svaret på om du frågade en kines eller en nepales. Medan Nepal åberopade en mätning från år 1831 som anger 8 848 meter, bestämde kinesiska forskare år 2005 att berget sträcker sig 8 844 meter upp över havet. Sedan dess har länderna varit oense.

De tog inte heller hänsyn till en amerikansk uppgift från år 1996 om att Mount Everest i själva verket är 8 850 meter högt. Inför sommarens klättersäsong kom dock Kina och Nepal överens om att använda två olika höjder, den kinesiska på sommaren och den nepalesiska på vintern då toppen täcks av is och snö. Så nu beror svaret på när man ställer frågan.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar