Annons

Nej

Författare: 

Publicerad:

2010-06-07

Nej tackade ryssen Grigorij Perelman till Claypriset på 1 miljon dollar. Han belönas för att ha löst en topologisk gåta kallad Poincarés förmodan. Frågan är, bildligt talat, om det går att omvandla en boll till ett bildäck (och deras motsvarigheter i högre dimensioner). Svaret är nej, och beviset innebär en revolutionerande utveckling för matematiken.

Själv har han lämnat den akademiska karriär han inledde som 16-åring, besviken över oärliga metoder inom universitetsvärlden. "Jag har allt jag behöver", säger han bakom sin för journalister stängda dörr. Det i dag 44- åriga geniet bor med sin mor och lär mest ägna sig åt att spela pingis.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar