Annons
Sommarluft på Triton

Utsikt från Triton. Ovan syns den avlägsna solen, och t.h. månens blå moderplanet Neptunus.

Bild: 
ESO/Louis Ca Lçada

Sommarluft på Triton

Trots att Triton, en av Neptunus månar, ligger i utkanten av planetsystemet påverkas den av solens värmande strålar när sommarhalvåret anländer. Och när sommaren väl kommer till dess södra halvklot, så varar den också i 40 år.

Nya mätningar visar att Tritons isiga atmosfär blir allt tjockare, ju längre sommaren framskrider. Det är de frysta gaserna kolmonoxid, metan och kväve som avdunstar med värmen och berikar månens atmosfär. De verkar finnas i större mängder än man tidigare trott. Atmosfärstrycket har fyrfaldigats sedan rymdsonden Voyager 2 mätte det för nästan 20 år sedan. Men då var det ännu bara vår.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar