Annons
Sover flugor?
Bild: 
Kenneth Andersson

Sover flugor?

Författare: 

Publicerad:

2010-06-07

Fråga: Människor sover och hundar sover, det är uppenbart. Men sover lägre stående djur, exempelvis flugor? Och vilken däggdjursart sover längst?

Jonna Blund

Svar: Insekter har hjärnor som skiljer sig så mycket från våra att det kan vara svårt att veta om de sover eller inte. Men när forskare håller fruktflugor i laboratorier sjunker de nattetid ner i ett sömnliknande, mindre mottagligt tillstånd. Om man stör flugorna upprepade gånger, sitter de därefter mer stilla än vanligt, vilket kan tolkas som att de tar igen förlorad sömn. Ger man flugorna koffein, håller det dem vakna och aktiva. Forskare har ännu inte sett tecken på drömsömn (så kallad REM-sömn) hos flugor, men hjärnaktiviteten förändras mätbart under flugornas perioder av slummer.

Vilken art av däggdjur som sover längst är svårt att svara på. Men en som i alla fall sover länge är den sydamerikanska jättebältan (Priodontes maximus) som i genomsnitt sover 20 timmar per dygn. Lejon, som är kända för att vila mycket, sover normalt "inte mer" än 13 timmar per dygn. Och som man skulle kunna förvänta sig av evolutionen tenderar deras bytesdjur att sova mycket mindre, giraffer exempelvis inte mer än 4–5 timmar.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar