Annons

Genförändrade odlingar sprider skadeinsekter

Ängsstinkflyn har börjat sprida sig efter att andra insekter försvunnit.

Bild: 
SCIENCE/AAAS

Genförändrade odlingar sprider skadeinsekter

Annons

Tio års odling av genförändrad bomull i norra Kina har fått oväntade följder. Ängsstinkflyn (skinnbaggar av familjen Miridae) förökar sig explosionsartat och har för första gången blivit ett hot mot närliggande odlingar av druvor, äpplen, persikor, päron och andra grödor.

Bomullsodlare i hela världen har till stor del gått över till genförändrade varianter som tillverkar så kallat Bt-toxin. Plantorna är giftiga att äta för brunaktigt knölfly och flera andra skadeinsekter. Det innebär att bönderna kan dra ner på de traditionella insektsgifterna.

Men nu ökar besprutningen i norra Kina på grund av alla ängsstinkflyn, som tidigare bara orsakat mindre skador. Utvecklingen visar att jordbruksforskningen måste ta fasta på hela landskapets ekologi i stället för bara enstaka arter, skriver en grupp kinesiska forskare i tidskriften Science.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.