Annons

Har bävrar alltid ätit träd?

Catherine Yansa med jättebäver.

Bild: 
MS

Har bävrar alltid ätit träd?

Annons

Publicerad:

2010-08-11

Fråga: Bävrar har en mycket konstig diet, tycker jag. Har de alltid ätit träd?

Castor

Svar: Bävrar äter bland annat trädens innerbark, som är rik på näringsämnen, och även ytterbark, medan födan i övrigt främst består av blad, örter och vattenväxter. Själva veden äter de inte.

Men alla bävrar har inte alltid ätit bark. Till exempel visar nyliga fynd från södra Kanada att den numera utdöda jättebävern Castoroides ohioensis, som vägde runt 80 kilo, inte verkar ha ätit bark alls och att födan i all huvudsak var vattenväxter. Av pollenanalyser och växtfossil på fyndplatsen framgår att klimatet var kallt och blött och att det växte mycket få träd i trakten. Jättebävern levde för 14 500 år sedan, alltså under slutfasen av senaste istiden.

– Den hade en livsstil som en liten flodhäst, säger geografen Catherine Yansa, professor vid Michigan State University, projektledare för bäverundersökningen.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.