Annons

Röst lugnar lika bra som kram
Bild: 
Fellow Designers

Röst lugnar lika bra som kram

Publicerad:

2010-08-10

Att beröring lugnar oss beror på att kroppen då utsöndrar ”må bra”-hormonet oxytocin. Nya rön tyder på att en lugnande röst har samma effekt.

Drygt 60 flickor, 7–12 år gamla, fick inför en jury hålla föredrag och räkna mattetal. Utmaningen stressade dem och höjde deras halt av stresshormonet kortisol. Efteråt fick en grupp flickor träffa och krama sin mamma. En annan grupp fick en telefon med mamma på tråden och den tredje gruppen fick se filmen Pingvinresan. När forskarna återigen mätte flickornas hormonhalt var de som fått se filmen fortfarande lika stressade. Både de kramade flickorna och de som bara haft telefonkontakt hade fått förhöjda halter av oxytocin och sänkt halt kortisol.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Jag är vuxen men jag finner det otroligt avslappnande och avstressande att lyssna på föredrag, etc, av Richard Dawkins. Han har en väldigt lugn röst och jag brukar lyssna på honom om jag känner mig lite nere.