Annons

Bra på engelska räcker inte

Tekniska studier på lingua franca kräver andra färdigheter.

Numera bedrivs 65 procent av all masterutbildning i Sverige på engelska. Bakgrunden är att den akademiska rörligheten över gränserna har ökat. Det ställer krav på både lärare och studenter. Att vara bra på engelska, som många svenskar tycker sig vara, räcker inte.

– För att göra sig förstådd på ett gemensamt språk som ingen har som modersmål, ett så kallat lingua franca, gäller det att vara mycket tydlig, säger Beyza Björkman. Hon har i sin doktorsavhandling studerat studenter som får undervisning på engelska på en teknisk högskola.

Tydligheten kan handla om att särskilt påpeka att något är viktigt eller att man nu går över till att tala om något annat. Det är också viktigt att ställa många frågor och att inte använda alltför svåra ord eller uttryck. Det här förklarar varför modersmålstalande, engelskspråkiga personer ofta har problem när engelska används som lingua franca av många som inte har det som modersmål.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar