Annons
Så lindrar akupunktur smärta

Lindrar. Men nålen måste snurras för att ge effekt.

Bild: 
Takahiro Takano

Så lindrar akupunktur smärta

Författare: 

Publicerad:

2010-08-10

Akupunktur för smärtlindring har nyttjats i drygt 25 år inom svensk vård. Nu visar studier på möss hur nålarna fungerar.

Mössen åsamkades först inflammation i en baktass. När forskarna sedan stack en nål nära knäet och var femte minut på snurrade nålen syntes det på mössen att smärtan minskade. Forskarna fann att det är signalämnet adenosin som reglerar smärtlindringen.

Utsöndring av adenosin efter stimulering av vissa hudceller kan förklara att så kallade placebonålar, som inte sticker igenom skinnet, också ger viss effekt, skriver forskarna i tidskriften Nature Neuroscience.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln: