Annons

Historiska myter krossas igen

Bokanmälan: Historiska myter krossas igen

Annons

OK, det har kommit flera böcker på detta tema på senare år – om så kallade faktoider, det vill säga försanthållna felaktigheter. I den här boken presenteras 101 av dem: Nej, vikingarna hade inte horn på hjälmarna, nej, man klädde inte möbelben i kjol under den viktorianska eran av moraliska skäl, nej, man trodde inte att jorden var platt på medeltiden, nej, Woodstockfestivalen hölls inte i Woodstock, nej, polskt kavalleri anföll inte tyska stridsvagnar hösten 1939, nej, Karl XII var inte den som hämtade kåldolmarna till Sverige, nej, Albert Einstein hade inte dåliga skolbetyg och så vidare.

Det är lättsamt och underhållande, även om många av dessa myter vid det här laget är identifierade som just myter, som att man skulle kunna se kinesiska muren från månen. Men läs detta för all del, så kan du imponera vid nästa middagsbjudning.

Litteraturhänvisningar

101 historiska myter

Persson, Åke & Oldrup, Thomas
Historiska media

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.