Annons

En monsterstjärna funnen

Tyngst och ljusast. Rekordstjärnan föddes för en miljon år sedan.

Bild: 
ESA

En monsterstjärna funnen

Rymdens tyngsta stjärna lyser klarast av alla.

Annons

De är unga, de är heta och de väger mest av alla kända stjärnor i rymden. De upptäcktes i stjärnhopen R136 inuti Tarantulanebulosan, nära oss – i granngalaxen Stora Magellanska molnet 165 000 ljusår bort. I stjärnhopen pågår intensiv stjärnbildning, med några ovanligt tunga nyfödingar.

Den massivaste av monsterstjärnorna i R136 är 265 gånger tyngre än vår sol. Den höga vikten gör att stjärnan lever ett hektiskt liv med kraftiga vindar som blåser bort dess yttre gaslager. Stjärnan har därför under sitt en miljon år långa liv förlorat en femtedel av sin födelsevikt, över femtio solmassor. Det innebär att den var drygt 300 solmassor tung vid födseln. Detta är inte bara rekord i stjärnsammanhang utan också den massa som astronomer uppskattat till det mesta en stjärna kan väga och fortfarande hålla samman. Dessutom slår stjärnan alla andra i ljusstyrka – den lyser 10 miljoner gånger starkare än solen.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.