Annons

Hiv-antikroppar väcker vaccinhopp

Svag punkt. Antikroppen (grön och blå) fäster vid en liten del av virusets hölje (röd).

Bild: 
Peter Kwong, Jonathan Stuckey, Tongquing Zhou

Hiv-antikroppar väcker vaccinhopp

Superantikroppar ger vägledning om var viruset är känsligt.

Annons

Hiv-virus har varit känt i hela 27 år, men att skapa ett vaccin har visat sig betydligt svårare än man först trodde. En anledning är att viruset ständigt förändrar sig och på så vis gömmer sig för immunsystemet. Nu har amerikanska forskare tagit fram unika antikroppar från en patient, varav två kunde binda till och oskadliggöra hela 90 procent av de testade virusvarianterna. Att människor kan utveckla så effektiva antikroppar bådar gott inför det fortsatta vaccinarbetet.

Antikroppens mål visade sig vara en del av viruset som det använder för att ta sig in i vita blodkroppar – ett höljeprotein kallat gp120. Denna del ser hos de flesta virusvarianter likadan ut. Det är en sådan måltavla som forskarna vill efterlikna för att i förlängningen kunna skapa ett vaccin som får människor att tillverka egna effektiva antikroppar.

25 år med HIV - Nu smittas återigen fler svenskar

Minnet av de tidiga informationsinsatserna har förbleknat. Under 2007 smittades rekordmånga svenskar med hiv.

2008-01-01

HIV kommer från schimpanser

Efter tjugo år av spekulationer kan konspirationsteorierna slutgiltigt avfärdas.

2006-09-01

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.