Annons
Att tåla hög höjd spreds snabbt

Viktig anpassning. I Tibet är syrehalten i luften 40 procent lägre än vid havsnivån.

Bild: 
Jing Wang

Att tåla hög höjd spreds snabbt

Genetiska förändringar sprids snabbt om miljön är den rätta. Det visar analysen av en förändring som underlättar att leva på hög höjd. Forskarna jämförde arvsmassan hos etniska hankineser och tibetaner. De förstnämnda lever nära havsnivån, medan Tibet ligger på 4 000 meters höjd.

Tibetanerna visar sig bära på en genetisk förändring som ger mer effektiv syreupptagning, en markör som kineserna saknar. De båda grupperna skildes åt för ungefär 2 750 år sedan. Det gör förändringen till en av dem som fått snabbast genomslag, skriver forskarna i tidskriften Science. Den mutation som gör att vuxna nordeuropéer kan bryta ner mjölksocker tog 7 500 år på sig att spridas lika mycket.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Sista meningen "Den mutation som gör att vuxna nordeuropéer kan bryta ner mjölkprotein tog 7 500 år på sig att spridas lika mycket" har nog blivit fel. Jag antar att det skall svara "mjölksocker" (laktos) och inte "mjölkprotein". De flesta människor är laktosintoleranta som vuxna, undantag är bl a nordeuropéer och massajer.

Lars-Gunnar Franzén
Kållered