Annons
Njutningens psykologi

Bokanmälan: Njutningens psykologi

Författare: 

Publicerad:

2010-09-29

Mat, dryck, sex, mode, musik, konst, litteratur, natur och mycket annat gör oss glada och tillfredsställda. Men vari ligger mer exakt källan till att vi kan njuta av allt detta? En hel del springer ur människans förmåga att läsa in betydelser och värderingar i allt vi möter, något som författaren Paul Bloom förklarar som en biprodukt av vår biologiska evolution. Vi tillskriver allt – både levande och dött, äkta eller fantiserat – ett innehåll, en essens, och det är vår mentala föreställning om det som ger oss det välbehag vi upplever. Däri ligger också vårt behov av det autentiska, medan fejk inte gör någon glad. Samtidigt är vi lättlurade, av reklam, till exempel.

Författaren, amerikansk psykologiprofessor vid Yale University, har länge intresserat sig för våra vardagsuppfattningar. Han står långt ifrån den på senare tiden omfattande litteraturen om att söka lycka – här handlar det om vad det innebär att vara människa, och att läsa Bloom ger faktiskt den njutning han söker beskriva.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar