Annons
Norrsken över Stockholm
Bild: 
Peter Rosén

Den 5 augusti: Norrsken över Stockholm

Författare: 

Publicerad:

2010-09-27

– Jag är ganska van att observera och fotografera ljussvaga fenomen som jag lyfter fram via bildbehandlingen, berättar fotograf Peter Rosén. Norrskenet låg bara 6–12 grader över den norra horisonten, vilket pekar på att det troligtvis var ganska långt norrut. Därför hamnade det mitt i ljusföroreningarna från Essingeleden och stadens ljus samt det orange gryningsljuset.

Norrskenet följde på ett partikelutbrott på solen några dagar tidigare. Detta kan hända när som helst på året och alla tider på dygnet – att vi brukar se norrskensflammorna mest nattetid på vintern beror på att skenet är så svagt att det oftast dränks av annat ljus. Ibland sprider sig norrskenet längre bort från polerna och så var det den här natten när det under en knapp timme syntes över Stockholms horisont.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar