Annons
Ovanlig galax röjer stjärnornas tillblivelse

Ungdomlig galax. Den kompakta blågalaxen Haro 11 är en livfull stjärnvagga.

Bild: 
ESO

Ovanlig galax röjer stjärnornas tillblivelse

Tjugo nya solar varje år – så många stjärnor bildas i den lilla galaxen Haro 11.

I galaxen Haro 11, vars ljusstrålar tar 300 miljoner år på sig för att nå oss, avslöjas hur stjärnor och galaxer bildades vid tidernas begynnelse. Haro 11 är nämligen en ovanlig galax. De flesta galaxerna i vårt rymdgrannskap har hunnit gå igenom flera stjärnbildningscykler och är numera medelålders. Men Haro är ung och tyngs inte av de grundämnen som vanligen frambringas i stjärnornas inre och sprids för vinden när stjärnor exploderar. Haro lyser med blått och ultraviolett ljus och är ett av de mest aktiva områdena vad gäller stjärnbildning i vår närhet.

– Vi vill studera de mest ursprungliga byggblocken i universum. De fanns tidigt i universums historia, och med tiden och universums utvidgning har de hamnat allt längre bort från oss. Haro är ett trevligt undantag som ligger så pass nära att vi kan undersöka galaxen mer i detalj, säger astronomen Angela Adamo vid Stockholms universitet.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar