Annons
Samtida med hjulet

Samtida med hjulet

Världens äldsta lädersko har hittats i en grotta i Armenien.

Publicerad:

2010-09-26

En nyupptäckt sko är hela 5 500 år gammal, samtida med att hjulet uppfanns och hästen domesticerades i trakterna. Skon är helt intakt och gjord av ett stycke kohud som snörs samman med skosnören i samma material.

– Skon är av storlek 37, men kan ha passat en man under den här tidsåldern, säger Ron Pinhasi, University College Cork, Irland. Den påminner om en skotyp som senare har hittats över hela Europa. Modellen kan ha använts i tusentals år.

Förhållandena i grottan, som ligger på gränsen mellan Armenien, Iran och Turkiet, var mycket gynnsamma: kyligt och torrt och golvet täckt av ett tjockt lager fårspillning som fungerade som tätning. Man fann också stora behållare med välbevarat vete, korn och aprikoser. Tidigare fynd är 10 000 år gamla sandaler av växtfibrer i bland annat Oregon och Missouri, USA.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar