Annons

Gåtfullt ursprung kan vara löst

Månen Phobos är så lätt och porös att den borde ha splittrats i småbitar om den skulle ha fångats in av Mars gravitation.

Bild: 
ESA

Gåtfullt ursprung kan vara löst

Månen Phobos föddes av sin moderplanet Mars, enligt nya mätningar.

Annons

Inuti den potatisliknande månen Phobos finns samma typ av mineral som i planeten Mars, kring vilken den kretsar. Det framgår av nya, mycket noggranna mätningar som den europeiska rymdsonden Mars express har gjort. Upptäckten ger stöd åt teorin att Phobos har slagits loss från sin moderplanet efter en kollision med en stor rymdsten, en asteroid.

En vanlig teori är annars att Phobos själv ursprungligen är en asteroid, som fångats in av Mars gravitation. Men de nya mätningarna visar inga spår efter det slags kolhaltiga mineral som är typiskt för asteroider. Dessutom är Phobos lätt och porös som en tvättsvamp. En så klent byggd asteroid skulle knappast klara av att fångas in utan att splittras i småbitar.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.