Annons

Hon siktar på OS 2012

Anna Laurell.

Bild: 
Jann Lipka

Hon siktar på OS 2012

Vid sidan om sin forskning i organisk kemi har Anna Laurell vunnit två världsmästerskap i boxning.

Annons

När vi träffas en morgon på boxningsklubben IF Linnéa på Mosebacke i Stockholm har Anna Laurell redan varit i laboratoriet och startat ett experiment.

Hon är doktorand i organisk kemi vid Kungliga tekniska högskolan och arbetar med stereospecifik syntes. Målet är att hitta effektiva och miljövänliga sätt att tillverka enbart den ena av två slags molekyler som är varandras spegelbilder. Den här typen av kemi är viktig inom läkemedelsindustrin eftersom spegelbilderna kan påverka kroppen på helt olika sätt.

Här i den gympaluktande källaren lever hon sitt andra liv, boxarlivet. Det blir mellan tio och tolv pass per vecka. Siktet är inställt på OS i London år 2012 då boxning för damer debuterar som olympisk gren.

– Jag räknar med att kvala in, säger Anna Laurell.

Ingen annan i hennes stora släkt har utmärkt sig som boxare, men den är full av professorer och forskare av olika slag.

Självklart har hon fått frågan om hur hon kan lägga så mycket arbete på studier och sedan ta risken att få en hjärnskada i ringen.

– Från början var mina föräldrar negativa, men nu är de mest stolta, säger Anna Laurell, och tillägger att hon hittills inte har fått en enda hjärnskakning.

Anna Laurell

Född: 1980 i Lund.

Familj: sambon Daniel, föräldrar och fem syskon.

Gör om 10 år: är forskare i kemi och boxningstränare.

Gjorde för 10 år sedan: läste matematik i Lund.

Meriter i urval: två VM-guld, ett VM-silver och två vetenskapliga publikationer.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.