Annons

Motorväg hotar Serengeti

Under år 2012 planerar Tanzanias regering att börja bygga en motorväg rakt genom nationalparken Serengeti.

Annons

– Det är hjärtskärande, säger Staffan Ulfstrand, författare och professor emeritus i ekologisk zoologi vid Uppsala universitet.

Han har besökt Serengeti ett dussintal gånger under ett halvsekel och jämför motorvägsplanerna med att bygga en storflygplats i Sarek.

Varje år passerar ungefär en och en halv miljon gnuer och zebror över den tänkta motorvägen på sina vandringar. Ett stängsel till skydd mot viltolyckor skulle hindra vandringarna och därmed kraftigt minska bestånden av gnuer och många andra arter, enligt ett upprop undertecknat av 27 forskare i tidskriften Nature.

Med färre betande djur ökar risken för gräsbränder som också kan sluka savannens träd, skriver forskarna. De föreslår att motorvägen i stället byggs söder om nationalparken.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Jag skulle bara vilja tillägga att det inte finns några planer alls på att bygga “stängsel”. Detta är bara del av ett värstafallscenario. Planerna är för en väg som inte kommer att vara asfalterad genom nationalparken, men detta är förmodligen tillräckligt riskabelt och man bör absolut finna någon alternativ rutt. Dock är den alternativa ”södra rutten” som framförs av högljudda internationella Serengetivänner ett hån mot de människor i avskärmade delar av landet som har blivit lovade vägen genom Serengeti. Jag har några vänner i Tanzania som istället föreslår att man bygger en väg in i Kenya och runt Masai Mara.