Annons

Nanosladd kopplar i hjärnan

Nyupptäckt förbindelse. Tunna nanorör kan leda signaler mellan celler.

Bild: 
Xiang Wang, Hans-Hermann Gerdes

Nanosladd kopplar i hjärnan

Norska forskare har hittat ett slags ultratunna sladdar mellan celler. Sladdarna kan spela en viktig och hittills okänd roll för hjärnans signalering.

Annons

Både hjärn- och hjärtceller är kända för att skicka elektriska signaler via direktkontakter till sina grannar. Nu har en forskargrupp vid universitetet i Bergen visat att celler också kan sända ström genom så kallade nanorör som sträcker sig bortom de närmaste cellgrannarna.

– Det här kan betyda att hjärnan har ett tidigare okänt lager av komplexitet, säger Hans-Hermann Gerdes, professor i cellbiologi vid universitetet i Bergen.

Upptäckten väcker stort intresse bland hjärnforskare. Hans-Hermann Gerdes blev nyligen ombedd att berätta om sina nanorör på ett stort forskarmöte om medvetandet i Stockholm som hålls i vår.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Alltså, nu är jag bara 14 år, och har ingen som helst kunskap om biologi/kemi, men idéen bara slog mig. För mig tycker jag att "sladden" verkar spänd, och ett spänt snöre krävs för att ljud ska kunna "levereras", som i mugtelefoner, och den där såkallade "sladden" kanske har nåt med att ljudet ska komma fram till hjärnan?
Bara en tanke :)