Annons
Det levande latinet

Bokanmälan: Det levande latinet

Författare: 

Publicerad:

2010-11-17

Hör alea iacta est och nemo saltat sobrius till höjden av din latinkunskap? Då ska du läsa Tore Jansons nya bok Varför latin? Det är en bok för oss som känner oss underutbildade i latin. Och dess främsta förtjänst är att den visar att vi kan betydligt mer latin än vi tror. Latinet är en viktig del av det svenska språket: det har gett oss betydligt mer än slitna citat.

Latinprofessorn Tore Jansons bok börjar i nutid, i latinets avtryck i svenska språket. Sedan går den bakåt i tiden. Den korta och snabbt lästa boken uppehåller sig en god stund vid romarrikets latin. Och där får den bildningstörstande sitt lystmäte. Jag kan ana att en latinkunnig inte har så mycket att hämta. Men för oss som behöver påminnas om lärdomsspråkets uppkomst och segertåg är det en mycket behändig beskrivning.

Bokens titel är en fråga, och den besvaras på många sätt. Allra sist tar Tore Janson upp frågan i betydelsen "varför ska man kunna latin?".

Hans enkla svar är att det handlar om vårt kulturarv.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar