Annons

Lagom lutning kan spara spypåsar

Lutningen på vagnarna i X2000 kan styras oberoende av banan, vilket gör färden mindre ryckig. Men många passagerare blir också åksjuka, eftersom informationen från balanssinnet och ögonen inte stämmer överens.

Forskare vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm har därför tagit fram en algoritm som med hjälp av satellitnavigering och lagrade data om spåret ska optimera lutningen inför varje kurva. Tekniken har testats och nu ska resultaten utvärderas.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar