Annons
Sexlukt bekämpar löss

S.k. traumatisk insemination.

Bild: 
Rickard Ignell

Sexlukt bekämpar löss

När vägglöss parar sig sticker hannen in sin vassa penis rakt in i honans bukhåla. En fullt utvecklad hona klarar en sådan behandling, men en ung nymf kan bli allvarligt skadad.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har upptäckt att icke-könsmogna vägglushonor skyddar sig genom att utsöndra doftsignaler som stöter bort hannar.

– Feromonerna skulle kunna användas som ett nytt sätt att bekämpa vägglöss, säger Camilla Ryne, en av forskarna bakom upptäckten.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Att få vägglöss kan vara så enkelt som att vara sova över på fel hotel utomlands, och det får en att älska myggor. Vi måste lägga pengar på all forskning mot detta vidriga kryp, jag är inte kinkig om någonting alls annars, men små kryp som gömmer sig i hemmet och biter en på natten är terror. jag vet inte hur många gånger de har sannerat hos oss, men det är tydligen inte tillräckligt blev percis biten igen :((((((

Lägg till kommentar