Annons

Bondesamhällets erotiska fantasier

Bokanmälan: Bondesamhällets erotiska fantasier

Annons

Publicerad:

2010-12-19

En av Dan Anderssons mest älskade dikter handlar om den ensamme kolaren som ute i vildmarken drömmer om en kvinna. ”Jag tänkt mig en vandrande snöhöljd blomma och drömde om ett skälvande, gäckande skratt, jag trodde jag såg den mest älskade komma genom skogen, över hedarna en snötung natt.” Ur Jag väntar … som ingår i Kolvaktarens visor.

Dan Andersson beskrev en typisk situation som upplevelser av skogsrået kunde växa fram ur. Om de väsen som förr i världen utövade sexuell dragning på människor runt knuten, i skogen, vid vattendrag och på havet handlar Ebbe Schöns nya bok.

Skogsrået rådde över skogen och var en skönhet som när hon vände sig om visade sin ihåliga baksida. Hon hade många namn, i Norrland var hon en vittra.

Ebbe Schön har varit chef för Nordiska museets folkminnesarkiv och har forskat, skrivit och föreläst om folktro i decennier. Man kan tänka sig att en hel del material återanvänds i denna nya, publikfriande bok.

Men det gör ingenting. Jag läser med stort vemod denna rikstäckande karta från förr över ensamhet och utsatthet i skogen, på fäbodvallar och vid havet. Det blir ett minnesmärke över en magisk värld som håller på att försvinna. Nu när kontakten med naturen inte längre är densamma tar sig vårt psyke andra uttryck.

Litteraturhänvisningar

Erotiska väsen

Schön, Ebbe
Carlssons

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.