Annons

Elektroniskt öga hittar fuskande bilister

Bälteskontrollant. Under testperioden sitter kameran på en trailer, men ska på sikt installeras i polisens bilar.

Elektroniskt öga hittar fuskande bilister

Annons

Bilförare som slarvar med säkerhetsbältet får snart svårare att slippa undan. En ny mätteknik som bygger på automatisk kameraövervakning har utvecklats vid det finska forskningsinstitutet VTT och testas nu av polisen i Tampere. Kamerorna läser av om föraren bär bälte, kollar bilens hastighet och registreringsnummer och skickar informationen via trådlösa nätverk till polisens databas som kan nås av alla patruller.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

FoF borde verkligen uppmärksamma de ökande integritetshoten som fr a den ständigt ökande datoriserade övervakningen av vanligt folk utan föregående skälig misstanke om brott. Ett samhälle som har automatiska spionkameror längs vägarna har passerat en gräns som inget anständigt demokratiskt samhälle går över.
Naturligtvis är allt gjort i största filantropiska välmening av våra kärleksfulla politiker och tjänstemän, men den argumentationen kan utan vidare appliceras på kameraövervakning av våra hem också. Ingen med rent mjöl i påsen som inte gör något kriminellt behöver ju frukta övervakning där heller.
Den här utvecklingen är riktigt otäck!

Håller med föregående talare, säkerhetsbälte idag, vad blir det imorgon?

Är det verkligen så många som kör utan bälte att det är motiverat?